Συγγραφέας του μήνα
Η Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, είναι Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της εστιάζουν στην Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, την Εκπαιδευτική πολιτική, την Τοπική ιστορία με έμφαση στη Δυτική Μακεδονία, και την Εκπαιδευτική Ιστορία του Πόντου και της νεότερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν τα έργα της, «’Μέρες’ της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη. Τα χρώματα της βίας (1941-1945)» (2013), «Από τη Βάρκιζα στο Μπουλκές. Διαδρομές ζωής ή θανάτου» (2014), «Αγάπη ή Τζιχάντ» (2016), «Τα χρώματα της βίας. Κατοχή Αντίσταση Εθνοτικές και εμφύλιες συγκρούσεις» (2017) και «Η “Εξελλήνισις” των αλλογλώσσων. Μακεδονικό Ζήτημα και Εκπαίδευση (1870-1967)» (2021). Επίσης μαζί με συναδέλφους καθηγητές έχει επιμεληθεί τα «Τάκης Μπέσσας» (2021), «Κατοχή και εμφύλιος στη δυτική Μακεδονία» (2019) και «Η Δυτική Μακεδονία: από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος έως σήμερα» (2014).
Όπως επισημαίνει ο Στράτος Δορδανάς «To έργο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Τάχου δεν ήταν εύκολο γιατί, καθώς η ίδια αρέσκεται στην επίλυση σταυρόλεξων για δυνατούς λύτες, συνειδητά επέλεξε όχι τον βατό δρόμο αλλά τον δύσβατο. […] Η Τάχου, ως επαγγελματίας ιστορικός, διαχειρίστηκε ένα καυτό ζήτημα με πλήρη συναίσθηση των εμποδίων που καλούνταν να υπερπηδήσει και επέδειξε έναντι των πηγών υψηλής στάθμης επιστημονική εντιμότητα. Και αυτή η εντιμότητά της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ανεξαρτήτως όσων θα είναι διατεθειμένος κανείς να ανακαλύψει πίσω από τις γραμμές του συγκεκριμένου βιβλίου». – (Περιοδικό «The Books’ Journal», Ιανουάριος 2014)
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης υπογραμμίζει ότι «Το ζήτημα της μελέτης της βίας κατά την ταραγμένη δεκαετία του 1940-1950, ακόμη κι αν πρόκειται για ζητήματα τοπικής ή περιφερειακής ιστορίας, παραμένει στις μέρες μας επίκαιρο αλλά και επιτακτικό. Υπ’ αυτή την έννοια, η συμβολή της Σοφίας Ηλιάδου – Τάχου είναι σημαντική, γιατί δημιουργεί ένα επιστημονικό πλαίσιο διαλόγου, αναζητήσεων και συνέχειας στη μελέτη μιας από τις πιο ταραγμένες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας σε μια από τις πιο περίπλοκες περιοχές της χώρας». – (Περιοδικό «The Books’ Journal», Απρίλιος 2018)
H Σοφία Ηλιάδου-Τάχου είναι πρωτοβάθμια Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Ιστορία των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων του οθωμανικού μιλλέτ, με εστίαση στη Μακεδονία και στον ιστορικό Πόντο, των ελληνικών παροικιακών κοινοτήτων της τσαρικής Ρωσίας, των ελληνόφωνων κοινοτήτων της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και με την Ιστορία της Κατοχής στη Μακεδονία («Μέρες» της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο 2013) και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία (Τα χρώματα της βίας στη Δυτική Μακεδονία 1941-1944, Επίκεντρο 2017), με την τοπική Ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας με εστίαση στη Φλώρινα και με την ιστορική θεώρηση του Μακεδονικού Ζητήματος.