Δωρεάν μεταφορικά

για αγορές άνω των 30€

Τηλεφωνική εξυπηρέτηση

Συγγράμματα Εύδοξος

εκα­το­ντά­δες τίτ­λοι βι­βλί­ων για όλα τα γνω­στι­κά αντι­κεί­με­να.

Ιακωβίδης Κυριάκος
10%

Τρεις Αριστερές (ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΑΚΕΛ) και το κυπριακό ζήτημα

Βραβείο 2024 Εύφημος Μνεία Νέου Ερευνητή στον Κυριάκο Ιακωβίδη για το βιβλίο: Τρεις Αριστερές (ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΑΚΕΛ) και το Κυπριακό Ζήτημα – Ετήσια Βραβεία Βιβλίου (CRABA 2024) του κορυφαίου κυπρολογικού περιοδικού The Cyprus Review (CR)
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

18,00 

Σελιώτη Βασιλική
20%

Λογοτεχνία και Τραύμα

Βραβείο 2021 Το βιβλίο τιμήθηκε με το «Κρατικό Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία 2021» από το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

19,90 

20%

Οι ζωές των άλλων

Βραβείο 2021 Το βιβλίο τιμήθηκε με το «Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2021»
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

18,90 

Σελίμοβιτς Μέσα
10%

Ο ΔΕΡΒΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ

Βραβείο 1966 Πήρε σχεδόν όλα τα βραβεία που απονέμονται στη Γιουγκοσλαβία για μυθιστόρημα: το βραβείο του περιοδικού «ΝΙΝ» το 1966, το βραβείο «Νιέγκος» το 1969, το βραβείο της πόλης του Σεράγεβο και πολλά άλλα.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

18,90 

Συγγραφέας του μήνα

Ηλιάδου - Τάχου Σοφία

Η Σο­φία Ηλι­ά­δου – Τά­χου, είναι Κο­σμή­το­ρας της Σχο­λής Κοι­νω­νι­κών και Αν­θρω­πι­στι­κών Επι­στη­μών του Πα­νε­πι­στη­μίου Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας.

Τα επι­στη­μο­νι­κά εν­δι­α­φέ­ρο­ντά της εστι­ά­ζουν στην Ιστο­ρία της Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Εκ­παί­δευ­σης, την Εκ­παι­δευ­τι­κή πο­λι­τι­κή, την Το­πι­κή ιστο­ρία με έμ­φα­ση στη Δυ­τι­κή Μα­κε­δο­νία, και την Εκ­παι­δευ­τι­κή Ιστο­ρία του Πό­ντου και της νε­ό­τε­ρης Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας.

Από τις εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο κυ­κλο­φο­ρούν τα έρ­γα της, «’Μέ­ρες’ της ΟΠΛΑ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Τα χρώ­μα­τα της βί­ας (1941-1945)» (2013), «Από τη Βάρ­κι­ζα στο Μπουλ­κές. Δι­α­δρο­μές ζω­ής ή θα­νά­του» (2014), «Αγά­πη ή Τζι­χάντ» (2016), «Τα χρώ­μα­τα της βί­ας. Κα­το­χή Αντί­στα­ση Εθνο­τι­κές και εμ­φύ­λι­ες συ­γκρού­σεις» (2017) και «Η “Εξελ­λή­νι­σις” των αλ­λο­γλώσ­σων. Μα­κε­δο­νι­κό Ζή­τη­μα και Εκ­παί­δευ­ση (1870-1967)» (2021). Επί­σης μα­ζί με συ­να­δέλ­φους κα­θη­γη­τές έχει επι­με­λη­θεί τα «Τά­κης Μπέσ­σας» (2021), «Κα­το­χή και εμ­φύ­λι­ος στη δυ­τι­κή Μα­κε­δο­νία» (2019) και «Η Δυ­τι­κή Μα­κε­δο­νία: από την εν­σω­μά­τω­ση στο ελ­λη­νι­κό κρά­τος έως σή­με­ρα» (2014).

Όπως επι­ση­μαί­νει ο Στρά­τος Δορ­δα­νάς «To έρ­γο που ανέ­λα­βε να φέ­ρει σε πέ­ρας η Τά­χου δεν ήταν εύκο­λο γι­α­τί, κα­θώς η ίδια αρέ­σκε­ται στην επί­λυ­ση σταυ­ρό­λε­ξων για δυ­να­τούς λύ­τες, συ­νει­δη­τά επέ­λε­ξε όχι τον βα­τό δρόμο αλ­λά τον δύ­σβα­το. […] Η Τά­χου, ως επαγ­γελ­μα­τί­ας ιστο­ρι­κός, δι­α­χει­ρί­στη­κε ένα καυ­τό ζή­τημα με πλή­ρη συ­ναί­σθη­ση των εμπο­δί­ων που κα­λού­νταν να υπερ­πη­δή­σει και επέ­δει­ξε ένα­ντι των πη­γών υψη­λής στά­θμης επι­στη­μο­νι­κή εντι­μό­τη­τα. Και αυτή η εντι­μό­τη­τά της δεν μπο­ρεί να αμφι­σβη­τη­θεί, ανε­ξαρ­τή­τως όσων θα είναι δι­α­τε­θει­μέ­νος κα­νείς να ανα­κα­λύ­ψει πί­σω από τις γρα­μμές του συ­γκε­κρι­μέ­νου βι­βλίου». – (Πε­ρι­ο­δι­κό «The Books’ Journal», Ια­νου­ά­ρι­ος 2014)

Ο Δη­μή­τρης Τρι­α­ντα­φυλ­λί­δης υπο­γραμ­μί­ζει ότι «Το ζή­τη­μα της με­λέ­της της βί­ας κα­τά την τα­ραγ­μέ­νη δε­κα­ε­τία του 1940-1950, ακό­μη κι αν πρό­κει­ται για ζη­τή­μα­τα το­πι­κής ή πε­ρι­φε­ρει­α­κής ιστο­ρί­ας, πα­ρα­μέ­νει στις μέ­ρες μας επί­και­ρο αλ­λά και επι­τα­κτι­κό. Υπ’ αυτή την έν­νοια, η συμ­βο­λή της Σο­φί­ας Ηλι­ά­δου – Τά­χου είναι ση­μα­ντι­κή, γι­α­τί δη­μι­ουρ­γεί ένα επι­στη­μο­νι­κό πλαί­σιο δι­α­λό­γου, ανα­ζη­τή­σε­ων και συ­νέ­χει­ας στη με­λέ­τη μι­ας από τις πιο τα­ραγ­μέ­νες πε­ρι­ό­δους της νε­ο­ελ­λη­νι­κής ιστο­ρί­ας σε μια από τις πιο πε­ρί­πλο­κες πε­ρι­ο­χές της χώ­ρας». – (Πε­ρι­ο­δι­κό «The Books’ Journal», Απρί­λι­ος 2018)

Ηλιάδου - Τάχου Σοφία

H Σοφία Ηλιάδου-Τάχου είναι πρωτοβάθμια Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Ιστορία των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων του οθωμανικού μιλλέτ, με εστίαση στη Μακεδονία και στον ιστορικό Πόντο, των ελληνικών παροικιακών κοινοτήτων της τσαρικής Ρωσίας, των ελληνόφωνων κοινοτήτων της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και με την Ιστορία της Κατοχής στη Μακεδονία («Μέρες» της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο 2013) και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία (Τα χρώματα της βίας στη Δυτική Μακεδονία 1941-1944, Επίκεντρο 2017), με την τοπική Ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας με εστίαση στη Φλώρινα και με την ιστορική θεώρηση του Μακεδονικού Ζητήματος.

Η «Εξελλήνισις» των αλλογλώσσων
ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1941-1944
ΑΓΑΠΗ Ή ΤΖΙΧΑΝΤ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΛΚΕΣ