Ο Γιάννης Καρατζόγλου μέσα από τα βιβλία του μας δείχνει πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς, «σήμερα, η δυναμική της λήθης συγκρούεται με την ηθική αποστολή να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτά που συνέβησαν», όπως εύστοχα επισημαίνει ο Αχιλλέας Χεκίμογλου στην Καθημερινή.
Στο τελευταίο του βιβλίο, «Μεσεγγυούχοι και Δοσίλογοι και το τέλος της εβραϊκής επιχειρηματικότητας στην κατοχική Θεσσαλονίκη» (εκδ. Επίκεντρο, 2023) ο Γιάννης Καρατζόγλου ιχνηλατεί και αποτυπώνει την εξόντωση της εβραϊκής επιχειρηματικής παρουσίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το 1941 μέχρι το 1944 σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο συγγραφέας εξετάζει τη συμπεριφορά του ελληνικού πληθυσμού σ’ αυτό το διάστημα, τις λεηλασίες και τη βίαιη αλλαγή του οικονομικού τοπίου στην αγορά της πόλης, τον θεσμό των μεσεγγυούχων και τις συνεργασίες των δωσίλογων με τον κατακτητή, την ενδυνάμωση μιας νέας ελίτ που αναδείχτηκε μέσα στις συνθήκες του πολέμου, αλλά και το σκηνικό που διαμορφώθηκε μεταπολεμικά με τους νέους πρωταγωνιστές που προέκυψαν.
Μέσα από το βιβλίο «Οι Ντονμέ της Θεσσαλονίκης» (εκδ. Επίκεντρο, 2020) ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των Ντονμέ, των απόγονων των Εβραίων εκείνων που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ μαζί με τον Μεσσία τους, τον ραβίνο Σαμπετάι Σεβή, τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για μια σημαντική ομάδα Εβραίων, οι οποίοι συνέβαλαν στη μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε μια κοσμοπολίτικη πόλη, προωθώντας νέες καινοτομίες στο εμπόριο και την οικονομία, την αστική μεταρρύθμιση και τη σύγχρονη εκπαίδευση, καθώς επίσης αποτελούσαν την κινητήρια δύναμη πίσω από την επανάσταση του 1908 που οδήγησε στην ίδρυση μιας κοσμικής δημοκρατίας στην Τουρκία.
Στο βιβλίο του «Εκλογική Γεωγραφία και εθνοτικές – κοινωνικές μεταβολές της Θεσσαλονίκης 1915-2019» (εκδ. Επίκεντρο, 2019) ο Γιάννης Καρατζόγλου μας παρουσιάζει μια μελέτη της εκλογικής γεωγραφίας της Θεσσαλονίκης, και τις αλλαγές, τόσο εθνολογικές, όσο και κοινωνικές, που έγιναν μέσα στον αιώνα αυτό. Μας παρουσιάζει αρκετά αναλυτικά τις μεταβολές που υπέστη η πόλη, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από τις εκλογικές αναμετρήσεις στον αιώνα που η πόλη έχει περάσει σε ελληνικά χέρια, από την απελευθέρωσή της μέχρι και τις εκλογές που έγιναν το 2019.
Μια μαρτυρία της ιστορίας των Θεσσαλονικέων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής αναδεικνύεται μέσα από το βιβλίο του «Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν. «1446 μέρες αγωνίας».» (εκδ. Επίκεντρο, 2018). Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μαρτυρική καταγραφή της διαδρομής του έφηβου τότε, Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν και της οικογενείας του, όπως την αποτυπώνει μέσα από το χειρόγραφο ημερολόγιο του. Παραθέτει βήμα προς βήμα την πορεία μιας τυπικής εβραϊκής αστικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διαφεύγει αναζητώντας τη σωτηρία της στην Αθήνα.
Στο βιβλίο «Ο Αφανισμός των Θεσσαλονικέων Εβραίων της Γαλλίας 1942-1944. Ένα kadish για τους δικούς μας «Γάλλους»» (εκδ. Επίκεντρο, 2014) ο Γιάννης Καρατζόγλου ασχολείται με την τύχη των Εβραίων που μεταναστεύουν από την Ελλάδα στη Γαλλία πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν από το 1942 μέχρι το 1944 στο Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα εξόντωσης, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή με τους ομόθρησκους τους της Ελλάδας, δηλαδή την «εξολόθρευσή» τους. Το βιβλίο του συνιστά μια άγνωστη περίπτωση του ελληνικού εβραϊσμού, ενταγμένη στη συνολική θεώρηση της θέσης του ευρωπαϊκού εβραϊσμού, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και είναι κάτοχος Masters από το Brunel University και Διδακτορικού στις Πολιτικές Επιστήμες από το ΑΠΘ. Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, έχει δημοσιεύσει 7 ποιητικές συλλογές, όπως και δοκίμια κριτικής. Eίναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Θεσσαλονικέων πόλις με ιστορικές μελέτες και άρθρα. Από το Επίκεντρο κυκλοφορούν τα ακόλουθα βιβλία, που έγραψε ή επιμελήθηκε: 1) Ο Αφανισμός των Θεσσαλονικέων Εβραίων της Γαλλίας, ένα kadish για τους «δικούς μας» Γάλλους, 2014. 2) Το Ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Καπόν, 1446 μέρες αγωνίας, 2018. 3) Εκλογική γεωγραφία και εθνοτικές-κοινωνικές μεταβολές της Θεσσαλονίκης 1915-2019, 2019. 4) Οι Ντονμέ της Θεσσαλονίκης, 2020. 5) Μεσεγγυούχοι και Δοσίλογοι και το τέλος της εβραϊκής επιχειρηματικότητας στην κατοχική Θεσσαλονίκη, 2023.