Συγγραφέας του μήνα

Τσιάκαλος Γιώργος

Ο Γιώργος Τσιάκαλος, γνωστός για την έντονη αλληλέγγυα δράση του προς τους πρόσφυγες, μέσα από τις έρευνές του καλύπτει  ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ στο επίκεντρο των ενασχολήσεων και των κειμένων του βρίσκεται η αναζήτηση των όρων και των προϋποθέσεων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μια αναζήτηση για την οποία επιμένει πως, πέρα από την παιδαγωγική πρόταση, είναι το κεντρικό πολιτικό στοίχημα, το μεγάλο διακύβευμα του καιρού μας.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του σε συνέντευξη του στη Μαρία Φράγκου:

[…] Στην εποχή μας, η αντιμετώπιση των προσφύγων αποτελεί κομβικό πεδίο όπου συναντιούνται και συγκρούονται ο πολιτισμός της φιλοξενίας και η ανθρωπιά με τη βαρβαρότητα, τη φιλαυτία και την ιδιοτέλεια, ο ορθός λόγος και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τον ανορθολογισμό, τις προκαταλήψεις και τους μηχανισμούς χειραγώγησης. Σ’ αυτή τη σύγκρουση είναι η δική μας πράξη (ως φυσική παρουσία και/ή ως έμπρακτη υποστήριξη των προσφύγων στην καθημερινή ζωή) το μέσον με το οποίο βιώνουμε και διδάσκουμε ότι μια ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι απλώς όραμα, είναι τρόπος ζωής με τόση δύναμη που μας γεμίζει βεβαιότητα για τη νικηφόρα έκβαση των αγώνων μας. Αυτό δεν είναι ευχή, δεν είναι αισιόδοξη επιθυμία, είναι η εμπειρία μου πολλών χρόνων ως «παιδαγωγού» και συνακόλουθα «ακτιβιστή των δρόμων».

Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν οι μελέτες του «Αντικατοπτρισμοί της ανθρώπινης κοινωνίας» (2004), «Η υπόσχεση της παιδαγωγικής» (2008), «Οδηγός αντιρατσιστικής εκπαίδευσης» (2011) και «Για τη ναζιστική ακροδεξιά και την πολιτική καθημερινότητα στην εποχή της κρίσης» (2015).

Επίσης, έχει επιμεληθεί και τη σειρά βιβλίων «Παιδαγωγοί της Αλληλεγγύης», η οποία αποτελείται από το «Αγαπώντας χωρίς αυταπάτες» της Edith Biewend (2020),  οι «Επιστολές προς μια νεαρή δασκάλα» του Jonathan Kozol (2021) και τη «Παιδαγωγική της αλληλεγγύης» των Paulo Freire, Ana Maria Araùjo  Freire και Oliveira de Walter (2021). Μια σειρά η οποία αποτελείται από μια άτυπη συσσωμάτωση πολιτών που αποσκοπεί στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα από πράξεις ανιδιοτελούς αλληλεγγύης.

Τσιάκαλος Γιώργος

Ο Γι­ώρ­γος Τσι­ά­κα­λος σπού­δα­σε βι­ο­λο­γία και πή­ρε το δι­δα­κτο­ρι­κό δί­πλω­μα της φυ­σι­κο­μα­θη­μα­τι­κής σχο­λής του πα­νε­πι­στη­μίου του Κί­ε­λου. Κα­τό­πιν σπού­δα­σε παι­δα­γω­γι­κή και πή­ρε το δι­δα­κτο­ρι­κό δί­πλω­μα της φι­λο­σο­φι­κής σχο­λής του πα­νε­πι­στη­μίου της Βρέ­μης. Δί­δα­ξε στα πα­νε­πι­στή­μια της Βρέ­μης, του Όλ­ντε­μπουργκ και του Ζή­γκεν και στην ανώ­τα­τη παι­δα­γω­γι­κή σχο­λή της Ρη­να­νί­ας (Άα­χεν). Το 1984 εκλέ­χτη­κε κα­θη­γη­τής της παι­δα­γω­γι­κής στο Αρι­στο­τέ­λειο Πα­νε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης. Δη­μο­σί­ευ­σε επι­στη­μο­νι­κά άρ­θρα και βι­βλία στους το­μείς της γε­νε­τι­κής των πλη­θυ­σμών, του ρα­τσι­σμού, του κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού, της δι­δα­κτι­κής, της εκ­παί­δευ­σης των μει­ο­νο­τή­των και της εκ­παι­δευ­τι­κής πο­λι­τι­κής.

Παιδαγωγική της Αλληλεγγύης
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ ΔΑΣΚΑΛΑ
ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ